SPFx – Security error on local workbench

 

SPFx

Hello everyone,

Today I’ll talk about an error that can occur when you start to develop SPFx.

Working with this, you can face yourself with an error of security when you try to launch the local workbench “This site can’t provide a secure connection

spfx error

To fix this, you should specify an environment variable in your user profile “NODE_NO_HTTP2” with the value “1”

Fix_Connection_Not_Secure_For_Localhost_SPFx

Thanks to my colleague stephane which was confronted to this error and shared his solution.

 

Update :

After some search, I found that the error was discuss on github and a solution without modifying a variable is provided.

When you run your “gulp serve”, run instead “NODE_NO_HTTP2=1 gulp serve

 

Hoping this helps!

 

Christopher

Advertisements

SharePoint Designer – Check if item exists

SP2013

Hello everyone,

Today I’ll talk, again, about the SharePoint 2010 Workflows of SharePoint Designer. I know it is deprecated but on some occasion, you need to use what you can!

So, one thing which is missing is the possibility to check if an item exists before doing some action.

For instance, I had an error when I tried to delete item which wasn’t existing. pretty annoying since at the end, what I wanted (not having this file) was done. But my workflow ended in “Error Occurred”.

So, as a workaround, what you can do is create a workflow variable => set its value to a value coming from the item you are looking for => check if the value is not empty to know if the item exists!

spditemexists1

Exactly!

When you try to perform an action on a non-existing item, you end up with a “Error Occurred” but if you want to read a value from a non-existing item, it doesn’t throw any error!

 

Hoping this helps!

Christopher

SharePoint Designer mail format error

SP2013

Hello everyone,

Today I’ll talk about a weird behavior you can have with the SharePoint 2010 Workflows of SharePoint Designer.

The problem was happening with some mail sent. In fact, sometimes, the content of the mail was weird.

Sample:

  • Some text where bold when received by some user
  • Some word where containing spaces coming from nowhere

 

Etc…

After some time checking my mail content, I went to see the properties of the mail

wmc01.png

Then on the body

wmc02

There is the content of my mail

wmc03.png

 

After some check with other mail having no issue, I found that a parameter was missing from the HTML Tag => xmlns:o=”urn:schemas-microsoft-com:office:office”

Change it like this

wmc04.png

Republish and all went ok!

Hoping this helps!

 

Christopher

 

Quick Win – Display template missing

win

Hello everyone,

Today I’ll talk about something that is not quite clear in SharePoint (Yes… again!).

where are my dragons

WHERE ARE MY DRAGONS! …

 

euh, no, where are my Display Templates HTML files??

dtm01

 

When you want to customize a display template, all the “How to” that you can find on the internet mention that you must modify the HTML but not the JavaScript file. Well so…

When you go on a new site for the first time, sometimes those HTML files are not present! As always in SharePoint, when something is missing, let’s take a look at the features we can activate !

dtm02

With everything there, the “Search Server Web Parts and Templates” seams the best choice for me! Let’s add it and it should be ok…

 

dtm01

Well …no..

In fact, we need, again, to activate the Big Gun feature, namely SharePoint Server Publishing Infrastructure!

dtm03

And Voila!

dtm04

 

Really, with all the stuff that this feature provides, I don’t understand why it is not default activated.

 

Hoping this helps!

Christopher

Workflow Manager 1.0 Now Supported on Windows Server 2016 with CU4

SP2013

Hello everyone,

Today I’ll talk about a great news that can interest those who works with SharePoint On-Premises.

I have a customer where the infrastructure team wanted to upgrade our entire server to the latest version as a part of our migration from SharePoint 2013 to SharePoint 2016.

Seems pretty cool to be up to date but they warn us about one little problem

 

Windows Server 2016 does not support Workflow manager… ouch

 

As a reminder, Workflow Manager was introduced with SharePoint 2013 to run the custom workflows out of the SharePoint. That’s how you were supposed to develop your new Visual Studio Workflow to use it.

Workflow manager introduced also the possibility to create SharePoint 2013 Workflow with SharePoint Designer.

So in the end, many people used it one way or another.

 

Not so long ago, the workflow team announce the good news, Workflow Manager Server 1.0 now supports the following platforms when used in a SharePoint Server 2016 environment.

  • .NET 4.6+ (when using Service Bus Server 1.1 with KB3086798)
  • Windows Server 2016
  • Windows 10 x64 (for development purposes)
  • SQL Server 2014 & SQL Server 2016

 

More info here : https://blogs.msdn.microsoft.com/workflowteam/2017/07/25/workflow-manager-1-0-now-supported-on-windows-server-2016-with-cu4/

 

Hoping this helps,

 

Christopher

Hide “Recent” link in classic mode

win

Hello everyone,

Today in the “Quick Win” section, I’ll talk about a small trick regarding “Recent” link in the navigation.

What is it?

The “Recent” link is a link added by SharePoint when you add a new app in your site and when you choose to NOT add it to the current navigation …

recent01.png

 

How to remove it?

Yeah, I really don’t know why Microsoft decided to add this feature, on most of my customer, when the navigation is defined, they don’t like to see it brutally changed without their permission.

First attempt to delete this annoying stuff, go to the navigation and click “Delete”. Yeah, it should work but…

If you don’t have the publishing infrastructure set on your site, you need to provide an url to the recent to be able to remove it (…) !

recent02

If you add a new app, the link gets back..

recent03

 

How to get rid of it?

First, I know my solution is not a wonderfull solution but it’s working as expected.   To do this, you will need to have the publishing infrastructure activated.

Create a SharePoint Group called “Recent Reader” and remove all the people from it.

recent04

Go to the navigation and apply an audience on the Recent link for the “Recent Reader” group.

recent05

 

Voila!

The link won’t be visible by anyone after that!

 

Hoping this helps!

 

Christopher

 

Fix endless crawl

SP2013

Hello everyone,

Last week I talk about a way to resolve endless crawl. Today I’ll talk about one of the possible cause.

In this case, the search configuration was to launch a full crawl every Saturday at 2AM.

searchindex01.png

Each time the full crawl was running endlessly while launching it manually was always a success.

I started to look on the error received during the crawl and saw nothing related (just some error on some pdf files indexation).

My next though was to think about a possible recycle of the application pool. I thought it was plan a 4AM so even if it causes some issue, some items should have been processed in the 2 hours between the start of the crawl and the recycle.

Looking at the configuration, I saw that the settings was set to 2AM too!

searchindex02.png

 

I switched the recycle time to 1AM and now everything is working fine.

 

Hoping this helps!

Christopher.